Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
8929 Postów
Maniak
Niejaka >muminka<....
zyczy sobie by Jom poinformowano o tym jak pracuje sie pigulom w Norge....
Ludziska pomuzcie Jej ,bo kobiecina nam tu uschnie a szkoda Jej ciala .....

Niestety Ja tylko wiem ,ze trzeba znac Norgre dobze by ze chorymi miec kontakt nie tylko wzrokowy...
I malo kiedy pomaga dobry angielski...
Niemniej reszte to juz profesjonalistki powinny wylozyc kawe na lawe....

Spieszcie sie....tylko szybciej niz Polskie Karetki Pogotowia....! .
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
I się narobiło...OJ narobiło...!!! .

Samozwańczy ideolodzy , od ukierunkowywania Naszych , słusznych i niepodważalnych postanowień wyborczych .
Słowami niejakiego Forumowego "Magielda"...."Polonia kraj potrzebuje waszych głosów"... .
Znowu starają się skłócić , Nas Emigrantów z resztą Polski....

Ten sam slogan przecież już był .... gdy były poprzednie wybory...
Czyżby teraz kolej na Norge... ? , bo Anglia i Irlandia już są spalone...!!!. /pod względem wyborczym , oczywiście.../ .

Osobiście uważam , że trudno będzie uzbierać Tu elektorat pozwalający zaistnieć liczebnie przy urnie na rzecz Kaczki...
Bo jacy jesteśmy na emigracji to każdy z nas sam wie ,
niemniej większość nigdy nie popierała ...KSIĘŻYCOWEJ UTOPII...w wydaniu Kaczystanu... .

Mało tego nawet gdyby te prawie 200tys. Polonusów z dziatwą włącznie stanęło murem za kaczką to i tak to nic nie da , a wręcz mogło by i zaszkodzić tym głosującym którzy w większości są Tu na dziko...
OT taka sobie przewrotność losu...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Niejaki Tam Pan z Panów .>Magielda< napisał patetyczne zdanie...."Pamiętaj pan że o zmarłych nie mówimy źle "... .
Teraz rozumiem dlaczego w naszym kraju zlikwidowano... KARĘ ŚMIECIU... nawet... dla ewidentnych morderców... .

Oraz dlaczego Rosjanie nadal uwielbiają swojego STALINA .... , Niemiaszki swojego HITLERA... Włosi MUSSOLINIEGO... i tak dalej i tak dalej....
OT O ZMARŁYCH NIE MÓWIMY ŹLE ....
Zgłoś wpis
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
Duży plusik dla Gabriela ode mnie za całokształt i w ogóle za to i za owo
śmieszne te plusy , minusy

Pozdrowionka
Zgłoś wpis
1 Post

(bad harry)
Wiking
teraz sie naraziłaś
gabriel nie lubi plusów podobno admin udostępnił mu opcje żeby sobie mógł sam dawać minusy
Zgłoś wpis
1132 Posty
Gosia P
(małgośka)
Maniak
hmmm , nie wiedziałam , ale może się tak bardzo nie naraziłam
pożyjemy , zobaczymy
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
bad harry napisał:
teraz sie naraziłaś
gabriel nie lubi plusów podobno admin udostępnił mu opcje żeby sobie mógł sam dawać minusy

Nie strasz Mi , Tu... Przepięknej Pani...!!! .

Lubię plusy... lubię też minusy...
Ot , One oznaczają , że jednak ktoś , to wszystko co wypocę jednak czyta i analizuje .
A to jest Moim zdaniem najważniejsze... .
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
LUDZIE ....!!!...LUDZIE....!!!...

I D Z I E... P O W Ó D Ź...!!. ludzie mili...

Napisał ktoś tam sobie z nudów po pracy ...

I rozgorzała zażarta debata przeciwko ... , niczym w Naszym PARLAMENCIE...
Tak samo bezcelowa i nie przynosząca żadnego realnego pożytku...

I oto ..."gama"...oznajmiła ..."...dobrze ,że moim rodzicom nic nie grozi , mieszkają na wzgórzu..."...

Ot i cała filozofia poczynań naszych decydentów...
ONI też mówią , tylko po cichu... dobrze ,że mieszkamy w "Warszawie" nam też nic nie grozi....

A powodzianom , damy parę groszy ochłapów by mordy zamknąć , bo będą radzi jak ostatnio , przepijając w knajpach po powodziowy grosz... ot i po krzyku... .
A życie polityka toczyć się będzie dalej jak leniwa woda w potoku...
Zgłoś wpis
8929 Postów
Maniak
Niejaki "Rafi77771" zapytowywuje się co ma robić... bo dostał ofertę pracy za 50Nok/T przy 55godzinnym tygodniu pracy , jako spawacz... .
I bardzo dobrze i logicznie robi , że się pyta... .
Niemniej i tak zrobi to , czy tamto , cobyśmy MU Nie napisali Negatywnego na temat tej oferty...

Moim zdaniem przy takim systemie pracy jaki Mu oferują , to tzw. turnus .system 6/2 , lub 8/3 , lub każdy inny .
Dlatego Płaca dopiero po 1 miesiącach tylko za dwa tygodnie ...
I przy rozliczeniu może , okazać się ,iż odciągną za dojazd... i inne ukryte sprawy ...
Nie dziwię się temu systemowi bo bardzo dużo spawaczy na takiej delegacji nie wytrzymuje presji i rozpija się totalnie .
Nie tylko Oni zresztą , niemniej rozprawka jest tym razem o spawaczach....

Wracając do samego >Rafi<... 50nok/t to kryminał....bez względu na fakt iż firma zapewnia... łóżko... i tak pewnie w sali zbiorowej po 5-6 , a być może i na piętrowych łóżkach...wszak to tylko..."biali niewolnicy"... .

CO Do wyżywienia ...Jeżeli pracuje się w Norge na wydłużonym dniu pracy , to pełny darmowy posiłek , należy się z mocy prawa pracy a już zwłaszcza spawaczom....+ dodatki branżowe.... .

Stawka jak pisałem jest KRYMINALNA...i tyle ...
I nie ważne że firma jest Polska i rozliczenie jest również polskie ...
Takie wyszydzane "adeko"... ma stawkę początkową dla zwykłego spawacza z ulicy , 145-155Nok/t....a przy
nadgodzinach dodatkową stawkę 50-100%....bo inaczej nie może...
Fakt , że ta stawka jest brutto niemniej jak się płaci podatek to ma się i świadczenia ... chociażby urlopowe ..../feriepenge/... czego >Rafi< mieć nie będzie ... ! .
A Tu takie sobie , drobne wyliczenie czysto matematyczne...:
-Oferta dla >Rafiego<
30:7=4,28x55t=235,4-t/Mon.x50Nok/t=11770-Nok/na rękę.... Bez norweskiego podatku jednak napewno będzie podatek w Polsce... ! .

-Każda inna NORMALNA OFERTA Norweska...:
30:7=4,28x55t=235,4-t/Mon.x145Nok/t=34133Nok/MonBrutto.-(36%skat)=21845-Nok/Netto...na rękę ...+ 10,2%/ferie/=2228Nok=24073-Nok/Mon.

A po roku przychodzi rozliczenie podatkowe i jeżeli nie przekroczy się rocznego zarobku 420tys to podatek wynosi 28-% co daje dodatkową kwotę rzędu ....:
-341333+(10,2%)=37614,5-B...x 36%zaliczka=13541Nok zaliczki...37614,5x28%=10532Nok....
13541-10532=3009Nok do zwrotu....
tym samym zarobek Netto wynosi....21845+2228+3009=27082Nok/Miesiąc

Tym samym różnica w czystym wynagrodzeniu na niekorzyść >Rafiego< wynosi ....27082-11770=15312Nok...!!!

15312Nok ....MNIEJ ....RÓWNA SIĘ SZOK...!!!

Mało tego nie ma tu DOLICZONYCH ŻADNYCH DODATKÓW ZA NADGODZINY ....! .
ANI INNYCH ZAWIĄZANYCH z pracą spawacza... .

DLATEGO Napisałem ,że te 50Nok to kryminał...
I OBY NIE BYŁO TAK JAK OSTATNIO , że ponad 30 spawaczy musiało wracać do kraju bez forsy , bo firma polska została wyrzucona ze stoczni za podobne stawki....tam było ...30Nok/Godzinę

Niemniej i tak będzie tak jak >Rafi 77771< SAM ZADECYDUJE....
Zgłoś wpis
1 Post

(Luba)
Wiking
Nieźle żeś to wyliczył Gabriel wszystko ma ręcę i nogi. Posiłek w czasie nadgodzin powinien byc zapewniony (chociaz czasami jest niedobry). A mnie właśnie teraz zastanawia takowe coś...Pracownicy z Polski, którzy przyjeżdżają do naszej firmy mają zapewnioną stawkę 127 NOK brutto za godzinę, pracując na tzw. (najczęściej półrocznym) kontrakcie. Jednakże, pomimo tego, że pracują systemem zmianowym, a więc co drugi tydzień na wieczorne zmiany, nie otrzymują 50% dodatku od godziny 18 do 21 (tak jak ja, jako "fast", a tylko 100% od 21 do 23. Czy tak to powinno wyglądac? Czy takowe wyznaczniki są indywidualną decyzją firmy, czy to może też jakoś reguluje prawo?
Zgłoś wpis

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok